Logo

Nea Roda apartmani Grčka

Nea Roda Atos Grčka

Na svega desetak kilometara udaljenosti od jedine monaške države na svetu,na prostorima gde su se odigrali burni istorijski događaji,na najužem delu poluostrva Atos,nalazi se živopisno primorsko mesto Nea Roda.Od Soluna je udaljena 120 km.Izgrađena je 1923.godine od strane doseljenika koji su na ove prostore došli iz Male Azije, tačnije iz mesta Kapadokija i Propondida Roda.Dok šetate ulicama ovog mirnog mesta još uvek možete čuti turski jezik,sresti ljubazne domaćine,osetiti miris bujne vegetacije, videti elegantno uređene kuće i vrtove kao i brojna arheološka nalazišta koja upravo svedoče o događajima iz davne prošlosti.Jedan od najznačajnijih koji se odigrao 480.g.pre n.e.je prokopavanje Kserksovog kanala.Persijski kralj Kserks je prilikom osvajanja Grčke, baš na ovom mestu gde se danas nalazi Nea Roda, prokopao kanal da bi se lakše probio sa svojom flotom.Na taj način je put od Svete Gore do Ouranoupolisa premešten iznad ovog kanala.

Mesto ima uređeno popločano šetalište,duž koga se protežu tradicionalne grčke taverne sa bogatom ponudom svežih morskih plodova,kafići,noćni klub,internet kafe,različite prodavnice,poslastičarnica,dečija igrališta.U Nea Rodi postoje izvori pitke vode koja dolazi direktno sa Svete Gore,ambulanta,apoteka,benzinske pumpe,mesare,pekare kao i dobro snabdeven mega market"Arvanitidis".

[ALBUM id="1101"]

Mestom dominiraju tri crkve, a pored jedne od njih, koja se nalazi na uzvišenju severno iznad mesta pruža se fantastičan pogled na Svetu Goru, rt Akrapis, ostrvo Tasos, kao i na celo mesto.U neposrednoj blizini ove crkve je i statua u prirodnoj veličini, jednog od najvećih vojskovođa Aleksandra Makedonskog.Na suprotnom kraju Nea Rode nalazi se mala luka, gde svakog dana od lokalnih ribara možete kupiti svežu ribu i plodove mora po veoma povoljnim cenama.

Ono što svakako krasi Nea Rodu jeste izuzetno čisto more i prelepa peščana plaža koja poseduje plavu zastavicu mediterana.Gostima su na raspolaganju beach barovi "Xerxis", "Copa Cabana","Costa Costa" i "Wet dreams"na kojima  se mogu upražnjavati sportovi na vodi,odbojka na pesku.

Blizina Uranopolisa ( 9 km.),Jerisosa ( 5km. ), Svete Gore, Amuljanija (jedinog naseljenog ostrva na celom Halkidikiju),srpskog manastira "Kakovo" kao i mnogobrojnih rajskih plaža u okruženju,razlozi su više zbog kojih bi trebalo odabrati Nea Rodu za letovanje.Za sve one koji su se umorili od gužve na plažama i letovalištima,a želeli bi da otkriju nešto novo i da uživaju u prirodnim lepotama,čistim plažama i u pravom opuštenom odmoru Nea Roda je zaista odličan izbor !Takođe ovo mesto je interesantno i za prave ljubitelje ribolova.

Nea Roda Map

Dok ste u Nea Rodi ne propustite da posetite:

URANOPOLIS I SVETA GORA - KRSTARENJE

Preporuka je da ukoliko ste u mogućnosti, nikako ne propustite ovaj atraktivan izlet, koji zaista nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vize nisu potrebne kako za muškarce, tako ni za žene.

Polazak iz Nea Rode za Uranopolis je u 8 30h.Po dolasku u "nebeski grad" do ulaska na brod (10 10h) možete iskoristiti slobodno vreme za razgledanje,šetnju i šoping u nekoj od mnogobrojnih prodavnica suvenira.Tročasovna vožnja zapadnom stranom poluostrva,konfornim brodom počinje u 10 30h.

Na brodu možete biti smešteni na jednoj od tri natkrivene ili otkrivene palube, a na raspolaganju će vam biti kafić, prodavnica suvenira.

Dok budete uživali u vožnji brodom,pred vama će se pružiti zadivljujući pogled na jedinstvene pejzaže i fantastičnu arhitekturu osam manastira Svete Gore, uz propratnu turističku priču na srpskom ali i nekoliko stranih jezika.Po završetku krstaranja,povratak za Nea Rodu je u popodnevnim časovima  u dogvoru za predstavnikom agencije.

SVETA GORA

Poseta Svetoj Gori, odnosno manastirima prema Tipiku monaške države dozvoljena je samo muškarcima. Za  sve one koji su zainteresovani da posete manastire na Svetoj Gori neophodno je da pre toga obezbede "DIAMONTIRION" odnosno dozvolu boravka.Više informacija možete saznati na web sajtu http://www.svetagora.info/

AMULJANI

Na samo 3,5 km od Nea Rode nalazi se mesto Tripiti iz koga se trajektom može stići do ostrva Amuljani.Ostrvo obuhvata površinu od 4.5 kvadratnih kilometara.Sa svojih 500 stanovnika, jedino je naseljeno ostrvo na celom Halkidikiju.

Pored Amuljanija nalaze se i manja nenaseljena ostrva Drenia i magareća ostrva (Gaidouronisia).

Na ostrvu preovladava zelenilo, masline kao i druge biljke niskog rastinja.

Plaže su poznate po svojim čistim kristalnim vodama, a neke od njih poseduju i plavu zastavicu mediterana.Poseban utisak ostavlja hram Sv. Nikole na trgu ostrva, koji je sagradjen 1865.god.kao i stara škola i laografski muzej.

Na ostrvu Amuljani na raspolaganju su vam restorani-taverne,barovi,marketi,prodavnice suvenira,noćni klubovi, radnje koje iznajmljuju motore i barke.Prelepe plaže i njihove bistre plave vode sa mnoštvom malih skrivenih zaliva gde možete uživati u čistom moru sa bogatim vodenim svetom, čekaju na vas da ih istražite.

Vožnja trajektom iz Tripitija do Amuljanija traje 15 minuta.Postoji nekoliko polazaka dnevno.U špicu sezone polasci trajekta su i na svakih dvadesetak minuta.Cena karte za trajekt iznosi dva evra po osobi u jednom pravcu, a za automobile se plaća još dodatnih deset evra.

KAKOVO

Kakovo je metoh i ekonomija manastira Hilandar.Nalazi se pored regionalnog puta okružen šumarkom na 14 km.udaljenosti od Nea Rode i 9 km.udaljenosti od mesta Jerisos.Metoh je prelepo imanje koje se prostire na velikoj površini, koja je svojevrsna radionica za manastir Hilandar.Iako ovde postoji manastir i monaški život, fokus rada je na opskrbljivanju Hilandara.Po dolasku na imanje dočekaće vas ljubazni gostoprimci, poslužiti ratlukom i kafom, ispričati vam nešto više o samom metohu.

U njemu su dva konaka, crkva i crkvena prodavnica sa knjižarom.Ima nekoliko radionica i kuća za stanovanje stalnih stanovnika metoha.Pre nekoliko godina je izgradjen i ribnjak, a tu je i maslinjak. Dozvoljen je pristup ženama i metoh je generalno otvoren za posetioce.U Kakovu vlada mir i harmonija, uklopljena u opšti ambijent.

Hilandar je dobio ovaj metoh još pre mnogo vekova, od tadašnjeg solunskog paše, kojem je grožđe sa čudotvorne loze Svetog Simeona (izbija iz mesta gde su nekada bile mirotočive mošti ovog našeg sveca, i rađa neprekidno već osam vekova) pomoglo da dobije muškog naslednika.U znak zahvalnosti paša je manastiru poklonio ovo imanje.

Iz Nea Rode do metoha možete doći i redovnom autobuskom linijom, koje saobraća nekoliko puta tokom dana.

KOMITSA

Fantastična peščana plaža koja posetioce ostavlja bez daha svojom veličinom, čistoćom, bojom mora.

Od Nea Rode je udaljena 4.5 km.Smeštena je ispred samog bedema gde pocinje teritorija Atosa.

Gostima plaže su na raspolaganju taverna, prodavnica, a u neposrednoj blizini plaže je i kamping.

Komitsa je zasigurno s razlogom uvrštena kao zaštićeno područije prirodne lepote na UNESCO listu svetske kulturne baštine.

Pozicije smeštajnih kapaciteta u Nea Rodi:

Nea Roda apartmani Grčka

Popularni aranžmani

KONTAKT

ADRESA I TELEFONI

Travelland d.o.o. Beograd

Dobračina 43, 11158 Beograd, PAK 105806
Telefoni:
011/324-6721
011/324-9016
011/324-7821
011/324-6591
011/2187-119
011/3281-999
011/3282-622


E-Mail adresa:
travellandagencija@gmail.com

Sve vaše kritike, pohvale ili sugestije možete poslati putem E-mail-a:
marketing.travelland@gmail.com
Radnim danom: 09-20h
Subota: 09-16h
Nedelja: 10-17h

KONTAKT

ADRESA I TELEFONI

Travelland d.o.o. Beograd

Dobračina 43, 11158 Beograd, PAK 105806
Telefoni:
011/324-6721
011/324-9016
011/324-7821
011/324-6591
011/2187-119
011/3281-999
011/3282-622


E-Mail adresa:
travellandagencija@gmail.com

Sve vaše kritike, pohvale ili sugestije možete poslati putem E-mail-a:
marketing.travelland@gmail.com
Radnim danom: 09-20h
Subota: 09-16h
Nedelja: 10-17h